top of page

Vplyv psychologických faktorov na výsledky fyzioterapie

Vitajte na mojom blogu o fyzioterapii! Dnes sa ponoríme do sveta psychologických faktorov a ako môžu ovplyvniť výsledky fyzickej rehabilitácie vo fyzioterapii. Možno vás prekvapí, že myseľ a telo sú prepojené viac, ako si myslíte. Stres, úzkosť a depresia hrajú významnú úlohu v úspechu vašej rehabilitačnej cesty.


Prepojenie mysle a tela

Najprv si stručne povedzme o prepojení mysle a tela. Tento pojem sa týka vzťahu medzi našimi duševnými a emocionálnymi stavmi a naším fyzickým zdravím. Je dôležité si uvedomiť, že tieto dva aspekty sú vzájomne prepojené a môžu sa navzájom ovplyvňovať rôznymi spôsobmi. Stres, úzkosť a depresia sú bežné psychologické faktory, ktoré môžu negatívne ovplyvniť fyzickú rehabilitáciu, a preto je pre jednotlivcov náročnejšie dosiahnuť svoje ciele vo fyzioterapii.


Vplyv stresu

Stres je významnou prekážkou úspešnej rehabilitácie. Keď sme v strese, naše telá reagujú uvoľnením kortizolu, hormónu, ktorý môže spôsobiť zápal a oslabiť náš imunitný systém. To spomaľuje proces hojenia a sťažuje zotavenie zo zranení alebo operácií.

Stres navyše vedie k svalovému napätiu, ktoré môže zhoršiť bolesť a obmedziť náš rozsah pohybu. To zase môže brániť pokroku vo fyzioterapeutických stretnutiach, čo sťažuje pacientom dosiahnutie rehabilitačných cieľov.


Úloha úzkosti

Úzkosť ovplyvňuje fyzickú rehabilitáciu niekoľkými spôsobmi. Ľudia s vysokou úrovňou úzkosti majú zvýšené vnímanie bolesti, čo môže spôsobiť, že fyzioterapeutické cvičenia budú náročnejšie alebo nepohodlnejšie. Úzkosť môže tiež spôsobiť fyzické príznaky, ako je zrýchlený tep, dýchavičnosť a svalové napätie, ktoré narušujú rehabilitačný proces.

Okrem toho úzkosť ovplyvňuje schopnosť človeka dodržiavať svoj fyzioterapeutický program. Pacienti sa môžu cítiť ohrození vidinou návštevy sedení, absolvovania cvičení alebo oddanosti dlhodobej terapii, čo spôsobí, že sa tomuto procesu úplne vyhýbajú alebo sa z neho odpájajú.


Vplyv depresie

Depresia môže významne ovplyvniť výsledky fyzickej rehabilitácie ovplyvnením motivácie, energetickej hladiny a dodržiavania fyzioterapeutických programov. Jedinci s depresiou majú problém nájsť motiváciu navštevovať terapeutické sedenia alebo absolvovať predpísané cvičenia, čo vedie k pomalšiemu procesu zotavovania.

Okrem toho depresia ovplyvňuje vnímanie bolesti, čo sťažuje úplné zapojenie sa do fyzioterapeutických cvičení.




Riešenie psychologických faktorov vo fyzioterapii


Na optimalizáciu výsledkov je nevyhnutné riešiť tieto psychologické faktory spolu s fyzickými zložkami fyzioterapie. Tu je niekoľko stratégií, ktoré vám môžu pomôcť:

Vzdelávanie pacientov: Vzdelávajte pacientov o prepojení mysle a tela a o dôležitosti riešenia psychologických faktorov na zlepšenie výsledkov rehabilitácie.

Techniky všímavosti a relaxácie: Naučte pacientov techniky, ako je hlboké dýchanie, progresívna svalová relaxácia a meditácia všímavosti, aby ste im pomohli zvládať stres a úzkosť.

Kognitívno-behaviorálna terapia (CBT): Povzbudzujte pacientov, aby vyhľadali odbornú pomoc odborníka na duševné zdravie vyškoleného v CBT, ktorá sa ukázala ako účinná pri zvládaní stresu, úzkosti a depresie.

Stanovenie cieľov a monitorovanie: Pracujte s pacientmi na stanovení realistických a dosiahnuteľných cieľov pre ich rehabilitačnú cestu a pravidelne kontrolujte a upravujte tieto ciele podľa potreby.

Sociálna podpora: Povzbudzujte pacientov, aby hľadali podporu od priateľov, rodinných príslušníkov alebo podporných skupín, ktoré im pomôžu v procese rehabilitácie.

Spoznaním a riešením úlohy, ktorú zohrávajú psychologické faktory vo fyzickej rehabilitácii, môžu fyzioterapeuti a pacienti spolupracovať na optimalizácii procesu obnovy a dosiahnutí lepších celkových výsledkov. Pamätajte, že zdravá myseľ je pre úspešnú rehabilitáciu rovnako dôležitá ako zdravé telo.

Fyzická aktivita: Povzbudzujte pacientov k pravidelnej fyzickej aktivite, ktorá je vhodná pre ich individuálnu situáciu. Bolo dokázané, že cvičenie má množstvo výhod pre duševné zdravie, vrátane zníženia stresu, úzkosti a symptómov depresie.

Komunikácia: Vytvorte otvorenú komunikáciu medzi pacientom, fyzioterapeutom a ostatnými zdravotníckymi pracovníkmi, ktorí sa podieľajú na starostlivosti o pacienta. To pomáha zabezpečiť, aby sa psychologické faktory dôsledne riešili a riadili počas rehabilitačného procesu.

Stimulácia a stupňovaná expozícia: Postupne zavádzajte a zvyšujte intenzitu fyzioterapeutických cvičení, čo umožňuje pacientom vybudovať si sebadôveru a rozvíjať stratégie zvládania záťaže, stratégie na zvládanie bolesti, stresu a úzkosti. Tento prístup môže pomôcť zmierniť strach a vyhýbavé správanie spojené s rehabilitačnými cvičeniami.

Pozitívne posilnenie: Poskytnite pozitívne posilnenie a povzbudenie, aby ste pomohli budovať sebaúctu pacientov a dôveru v ich schopnosť dosiahnuť rehabilitačné ciele. Oslávte míľniky a pokrok, bez ohľadu na to, aké malé sa môžu zdať.

Starostlivosť o seba: Povzbudzujte pacientov, aby uprednostňovali starostlivosť o seba, vrátane dostatočného spánku, vyváženej stravy a účasti na aktivitách, ktoré majú radi. Starostlivosť o svoju celkovú pohodu má pozitívny vplyv na duševné zdravie, čo následne vedie k lepším výsledkom rehabilitácie.



Použitím holistického prístupu k fyzickej rehabilitácii môžu fyzioterapeuti riešiť fyzické aj psychologické aspekty zotavovania. Je nevyhnutné pochopiť, že cesta každého pacienta je jedinečná a individuálne skúsenosti so stresom, úzkosťou a depresiou sa môžu líšiť. Úzkou spoluprácou s pacientmi a riešením týchto psychologických faktorov môžu fyzioterapeuti pomôcť vytvoriť prostredie, ktoré podporuje liečenie, odolnosť a dlhodobý úspech vo fyzickej rehabilitácii.


Na záver, je dôležité rozpoznať vplyv psychologických faktorov na výsledky fyzioterapie. Stres, úzkosť a depresia môžu brániť procesu obnovy, a preto je nevyhnutné, aby pacienti a fyzioterapeuti riešili tieto faktory ako súčasť komplexného rehabilitačného plánu. Zavedením stratégií na zvládanie stresu, úzkosti a depresie môžu pacienti zlepšiť svoju celkovú pohodu a zvýšiť svoje šance na dosiahnutie úspešných výsledkov rehabilitácie.


Mgr. Daniela Dvorská

fyzioterapeut / odborný poradca



104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page